T. Borec navrhuje potrestať pre prieťahy ďalších dvoch sudcov

21.12.2012 Bratislava

Bratislava 21. decembra (TASR) – Minister spravodlivosti Tomáš Borec podal ďalšie dva návrhy na disciplinárne stíhanie sudcov. Oba sa týkajú prieťahov v súdnom konaní na Okresnom súde Bratislava II, ktoré konštatoval aj Ústavný súd SR. TASR o tom informovala hovorkyňa ministerstva spravodlivosti Jana Zlatohlávková.

"Podané disciplinárne návrhy sú aj výsledkom projektu Ústavného súdu SR, ktorým kontroluje efektívnosť výkonu svojich rozhodnutí," povedala Zlatohlávková. Informácie o prieťahoch v súdnych konaniach, ktoré skonštatuje Ústavný súd SR bude podľa nej Borec aj v budúcnosti využívať na disciplinárne stíhanie sudcov.

Hovorkyňa informovala, že v prvom prípade sudkyňa JUDr. M.G. v spore o zaplatenie vyše štyritisíc eur nepostupovala v konaní plynule, jednotlivé úkony robila v dlhších časových odstupoch a v konaní sa vyskytlo aj obdobie dlhodobej nečinnosti súdu. "Po odročení pojednávania konaného koncom roka 2007 za účelom nariadenia znaleckého dokazovania sudkyňa napriek upozorneniam navrhovateľa na prieťahy v konaní nekonala až do polovice roka 2010," povedala Zlatohlávková. Borec ju chce potrestať 70 percentnými zrážkami z platu na jeden rok. O jej vine a treste rozhodne disciplinárny senát.

V druhom prípade podľa hovorkyne sudca Mgr. R. P. vyše dva roky nekonal v prípade určenia výživného na plnoleté dieťa. Borec navrhuje, aby bol uznaný za vinného zo spáchania závažného disciplinárneho previnenia a aby mu na tri mesiace znížili plat o 50 percent.
 

Vyberte región